Răspuns :
x² - 3x + 2 = 0
Sunt doua metode:
1) Cea generala, pentru calcularea ecuatiei de gradul doi:
a = 1;
b = -3;
c = 2;
Δ = b² - 4ac = (-3)² - 4 * 2 * 1 = 9 - 8 = 1
x₁ = (-b - √Δ)/2a = (3 - 1) / 2 = 1
x₂ = (-b + √Δ)/2a = (3 + 1) / 2 = 2
2) Trebuie sa-l transformi intr-un produs de forma:
(x + a)(x + b), care este egal cu x² + (a + b)x + ab, asta inseamna ca trebuie sa-l scrii pe -3 ca suma de doua numere al caror produs sa fie 2:
x² - (1 + 2)x + 2 = 0
x² - x - 2x + 2 = 0
x(x - 1) - 2(x - 1) = 0
(x - 1)(x - 2) = 0. Ai produs de 2 numere egal cu 0==> unul dintre termeni este 0:
Cazul !: x - 1 = 0 ==> x = 1
Cazul II: x - 2 = 0 ==> x = 2
Sunt doua metode:
1) Cea generala, pentru calcularea ecuatiei de gradul doi:
a = 1;
b = -3;
c = 2;
Δ = b² - 4ac = (-3)² - 4 * 2 * 1 = 9 - 8 = 1
x₁ = (-b - √Δ)/2a = (3 - 1) / 2 = 1
x₂ = (-b + √Δ)/2a = (3 + 1) / 2 = 2
2) Trebuie sa-l transformi intr-un produs de forma:
(x + a)(x + b), care este egal cu x² + (a + b)x + ab, asta inseamna ca trebuie sa-l scrii pe -3 ca suma de doua numere al caror produs sa fie 2:
x² - (1 + 2)x + 2 = 0
x² - x - 2x + 2 = 0
x(x - 1) - 2(x - 1) = 0
(x - 1)(x - 2) = 0. Ai produs de 2 numere egal cu 0==> unul dintre termeni este 0:
Cazul !: x - 1 = 0 ==> x = 1
Cazul II: x - 2 = 0 ==> x = 2
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Ne dorim ca informațiile furnizate să vă fi fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne bucură, iar pentru acces rapid, adăugați-ne la favorite!