Răspuns :
Fie legea de compozitie: x*y=xy-2x-2y+P.
Pentru a o rezolva, o vom aduce initial la o forma mai simpla:
dand factor comun fortat, legea devine:
x*y=x(y-2) .... Acum, noi avem in prima paranteza y-2, si trebuie sa facem cumva sa avem si in a 2-a la fel, de aceea vom proceda astfel: observam ca -2y+P se poate scrie sub forma: -2(y-2)-4+P, adica -2y+4-4+P, deci tot acelasi lucru ne va da, doar ca am adus termenul sub o alta forma pentru a completa factorul comun din prima parte a legii. Aceasta tehnica se aseamana cu factorul comun fortat de la limite cand avem cazul inf/inf...Revenind:
Legea completa devine:
x*y=x(y-2)-2(y-2)-4+P = (y-2)(x-2)-4+P . Deoarece legea e compusa din Inmultire si adunare, acestea sunt parti stabile, si comutative pe R, de aceea putem scrie: x*y=(x-2)(y-2)+P-4
Conditia de existenta al unui element neutru este:
x*e=e*x=x. Vom incepe prin a demonstra x*e=x (atentie, la examene trebuie sa demonstrezi si e*x=x pentru a primi punctajul complet)
x*e=x <=> (e-2)(x-2)+P-4-x=0 => ex-2e-2x+P+4-4-x=0 =>
ex-2e-3x+P=0 => Inca odata dau factor comun fortat:
e(x-2)-3(x-2)+P-6 => De ce e asa? Deoarece: e(x-2) = ex-2e, prima parte; iar -3(x-2)-6+P = -3x+6-6+P, a 2-a parte (aici noi aveam +6 si ne trebuia +0, cat adun/scad ca sa obtin 0 din +6? R: -6) =>
El neutru devine: (x-2)(e-3)+P-6=0.
Din ipoteza, cand exista element neutru aici? cand produsul si suma dau zero. Cand un produs da 0? cand unul din factori e 0. Noi trebuie sa ne legam de e => e-3=0. Cand e-3=0? Cand suma P-6 = 0. Cand P-6=0? Cand P=6 (Ca sa existe e=3 el neutru, P-6 trebuie sa fie 0).
Concluzie: Pentru P-6=0, exista e=3 el neutru pentru legea data.
Analog se demonstreaza si pentru e*x=x
[tex]\it x*y = xy -2x-2y+p
[/tex]
[tex]\it x*e =x \Leftrightarrow xe-2x-2e+p=x \Leftrightarrow xe-2e=x+2x-p[/tex]
[tex]\it e(x-2) =3x-p \Leftrightarrow e = \dfrac{3x-p}{x-2}\Leftrightarrow e=\dfrac{3(x-\dfrac{p}{3})}{x-2}=3\dfrac{(x-\dfrac{p}{3})}{x-2}[/tex]
[tex]\it \forall x\in\mathbb{R}\backslash\{2\} \Rightarrow e=3, \ daca \ x-\dfrac{p}{3} =x-2 \Rightarrow \dfrac{p}{3}=2\Rightarrow p=6[/tex]
[tex]\it x*e =x \Leftrightarrow xe-2x-2e+p=x \Leftrightarrow xe-2e=x+2x-p[/tex]
[tex]\it e(x-2) =3x-p \Leftrightarrow e = \dfrac{3x-p}{x-2}\Leftrightarrow e=\dfrac{3(x-\dfrac{p}{3})}{x-2}=3\dfrac{(x-\dfrac{p}{3})}{x-2}[/tex]
[tex]\it \forall x\in\mathbb{R}\backslash\{2\} \Rightarrow e=3, \ daca \ x-\dfrac{p}{3} =x-2 \Rightarrow \dfrac{p}{3}=2\Rightarrow p=6[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Ne dorim ca informațiile furnizate să vă fi fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne bucură, iar pentru acces rapid, adăugați-ne la favorite!