Răspuns :
Salut !
- Ciobanul se prezintă ca un ideal de frumusețe tinerească, întrucât, în viziunea subiectivă a mamei, dragostea transformă o ființă într-o imagine de un frumos absolut. Pe cât de elocventă, pe atât de concisă este construcția portretului, realizată dintr-un ansamblu de cinci metafore, cu termeni preluați din câmpul semantic al elementelor naturii, mediu firesc al existenței țăranului. Asocierea realizată o indeită paralelă, folclorică, între frumusețea naturii și frumusețea umană, tinând spre superlativ, spre perfecțiune.
- Inteligența detașată a personajului și, implicit, rafinamentul artistic al poetului popular de a crea un tablou cu dublu cod: pentru neinițiați - mioarele, și pentru inițiați - oamenii, ființe cu conștiință, realizează o imagine de anvergură unei adânci meditații filosofice.
- Din autocaracterizarea lirică a personajului însuși, din caracterizarea indirectă rezultată din fapte, din atitudinea animalelor ocrotitoare sau din gândurile întunecoase ale complotiștilor, portretul ciobanului acumulează momente de calm și idilic.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Ne dorim ca informațiile furnizate să vă fi fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne bucură, iar pentru acces rapid, adăugați-ne la favorite!