Răspuns :
sin18°=sin36°/2
sin(x/2)= √(1-cosx)/2
sin(36°/2)= √(1-cos36°)/2
2sinxcosy= sin(x+y)-sin(x-y)
2cos36°sin18°=sin54°-sin18°
sin(2x)=2sinxcosx
sin72°= 2sin36°cos36°
sin36°= 2sin18°cos18°
---------------------------(*)
sin72°sin36°=4sin36°sin18°cos36°cos18° / :sin36°
sin72°=4sin18°cos36°cos18°
sinx= cos(90°-x)
sin72°=cos(90°-72°)
cos(90°-72°)=4sin18°cos36°cos18°
cos18°=4sin18°cos36°cos18° / :cos18°
1=4sin18°cos36° / :2
1/2= 2sin18°cos36°
Inlocuim in 2cos36°sin18°=sin54°-sin18°
1/2= sin54°-sin18°
sin54°=cos(90°-54°)
sin54°=cos36°
1/2= cos36°-sin18°
a^2-b^2= (a+b)(a-b)
a=cos36°+sin18°
b=cos36°-sin18°
(cos36°+sin18°)^2 - (cos36°-sin18°)^2=
(cos36°+sin18°+ cos36°-sin18°)(cos36°+sin18°- cos36°+sin18°)=
2cos36°*2sin18°=
2(cos36°+sin18°)
sin(2x)= 2sinxcosx
sin72°=2sin36°cos36°
sin36°=2sin18°cos18°
---------------------------(*)
sin72°sin36°=4sin36°sin18°cos36°cos18° / :sin36°
sin72°=4sin18°cos36°cos18°
sinx=cos(90°-x)
sin72°=cos(90°-72)
sin72°=cos18°
cos18°=4sin18°cos36°cos18° / :cos18°
1=4sin18°cos36° / :2
1/2=2sin18°cos36°
Inlocuim in (cos36°+sin18°)^2 - (cos36°-sin18°)^2= 2cos36°*2sin18°
2cos36°*2sin18°= 2*2cos36°sin18°= 2*2*1/2= 1
(cos36°+sin18°)^2 - (cos36°-sin18°)^2= 1
Dar am aflat ca 1/2= cos36°-sin18°
(cos36°+sin18°)^2 - (1/2)^2 = 1
(cos36°+sin18°)^2 = 1/4 + 1 = 5/4
cos36°+sin18= √5/2 (cos36° si sin18 nu pot fi negativi)
(cos36°+sin18) + (cos36°-sin18°)= √5/2 + 1/2
2cos36°= √5/2 + 1/2
cos36°= (√5/2 + 1/2)/2= (√5+1)/4
Dar sin18°=sin36°/2, sin(36°/2)= √(1-cos36°)/2
sin18°= √[(1-(√5+1)/4)/2]
sin18°= (√5-1)/4
sin(x/2)= √(1-cosx)/2
sin(36°/2)= √(1-cos36°)/2
2sinxcosy= sin(x+y)-sin(x-y)
2cos36°sin18°=sin54°-sin18°
sin(2x)=2sinxcosx
sin72°= 2sin36°cos36°
sin36°= 2sin18°cos18°
---------------------------(*)
sin72°sin36°=4sin36°sin18°cos36°cos18° / :sin36°
sin72°=4sin18°cos36°cos18°
sinx= cos(90°-x)
sin72°=cos(90°-72°)
cos(90°-72°)=4sin18°cos36°cos18°
cos18°=4sin18°cos36°cos18° / :cos18°
1=4sin18°cos36° / :2
1/2= 2sin18°cos36°
Inlocuim in 2cos36°sin18°=sin54°-sin18°
1/2= sin54°-sin18°
sin54°=cos(90°-54°)
sin54°=cos36°
1/2= cos36°-sin18°
a^2-b^2= (a+b)(a-b)
a=cos36°+sin18°
b=cos36°-sin18°
(cos36°+sin18°)^2 - (cos36°-sin18°)^2=
(cos36°+sin18°+ cos36°-sin18°)(cos36°+sin18°- cos36°+sin18°)=
2cos36°*2sin18°=
2(cos36°+sin18°)
sin(2x)= 2sinxcosx
sin72°=2sin36°cos36°
sin36°=2sin18°cos18°
---------------------------(*)
sin72°sin36°=4sin36°sin18°cos36°cos18° / :sin36°
sin72°=4sin18°cos36°cos18°
sinx=cos(90°-x)
sin72°=cos(90°-72)
sin72°=cos18°
cos18°=4sin18°cos36°cos18° / :cos18°
1=4sin18°cos36° / :2
1/2=2sin18°cos36°
Inlocuim in (cos36°+sin18°)^2 - (cos36°-sin18°)^2= 2cos36°*2sin18°
2cos36°*2sin18°= 2*2cos36°sin18°= 2*2*1/2= 1
(cos36°+sin18°)^2 - (cos36°-sin18°)^2= 1
Dar am aflat ca 1/2= cos36°-sin18°
(cos36°+sin18°)^2 - (1/2)^2 = 1
(cos36°+sin18°)^2 = 1/4 + 1 = 5/4
cos36°+sin18= √5/2 (cos36° si sin18 nu pot fi negativi)
(cos36°+sin18) + (cos36°-sin18°)= √5/2 + 1/2
2cos36°= √5/2 + 1/2
cos36°= (√5/2 + 1/2)/2= (√5+1)/4
Dar sin18°=sin36°/2, sin(36°/2)= √(1-cos36°)/2
sin18°= √[(1-(√5+1)/4)/2]
sin18°= (√5-1)/4
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Ne dorim ca informațiile furnizate să vă fi fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne bucură, iar pentru acces rapid, adăugați-ne la favorite!