👤

Ma poate ajuta cineva ? 1.Determinati coordonatele mijloacelor laturilor triunghiului ABC, cunoscand A(1,9) B(-3,-1) si C(4,5). 2. Fie A(0,1) si B(4,1). Aflati coordonatele punctului C cu proprietatea ca triunghiul ABC este echilateral.

Răspuns :

1) M-mijlocul lui [BC]   ,  P-mijlocul lui [AB]  N-mijlocul lui [AC]  -> xM= xB+xC/2   yM= yB+yC /2  ->M(-3+4/2  ,  -1+5 /2 ) ->M(1/2 , 2)      N(xA+xC/2   , yA+yC/2) -> N(1+4/2   , 9+5/2) -> N(5/2  , 7)  P(xA+xB/2   , yA+yB/2) -> P(1-3/2  , 9-1/2 ) -> P(-1,4).     2) Fiindca e echilateral punem conditia ca : AB=AC=BC  C(x,y).  Acum calculam lungimile.. AB=[tex] \sqrt{(4-0) ^{2} + (1-1)^{2} } = \sqrt{16} [/tex] = 4  AC=[tex] \sqrt{(X-0)^{2}+(Y-1)^{2}} = \sqrt{ x^{2} + (Y-1)^{2} } [/tex]    BC= [tex] \sqrt{(X-4)^{2}+(Y-1)^{2}} [/tex]  Acum facem sistem. [tex] \left \{ {{AB=AC \atop {AB=BC}} \right. [/tex] [tex] \left \{ {{4= \sqrt{ x^{2} +(Y-1)^{2}} } \atop \ {4= \sqrt{(x-4)^{2}+(y-1)^{2} [/tex]   Acum. luam si rezolvam AC=BC ->  [tex] \sqrt{ x^{2} +(y-1)^{2}} = \sqrt{(x-4)^{2}+(y-1)^{2} [/tex] | ridicam la patrat. -> [tex] x^{2} [/tex] + [tex] y^{2} [/tex] -2y +1 = [tex] x^{2} [/tex] -8x+16  + [tex] y^{2} [/tex] -2y +1 |reducem termenii...  astfel o sa ramana doar ->  1 = -8x+16+1 ->  8x=16 -> X=2.   Am aflat prima necunoscuta care reprezinta coordonatul x.  Acum luam AB=AC -> 4 = [tex] \sqrt{ x^{2} +(y-1) ^{2} } [/tex] | ridicam la patrat  ->>>>> 16 = [tex] x^{2} [/tex] + [tex] y^{2} [/tex] -2y +1  -> [tex] x^{2} + y^{2} [/tex] -2y =16-1   -> [tex] x^{2} + y^{2} [/tex] -2y =15  -> stiim ca x =2 -> vom inlocui x-ul cu 2. ->>> [tex]2 ^{2} [/tex]  + [tex] y^{2} [/tex] -2y  = 15 ---> [tex] y^{2} [/tex] - 2y = 15-4  ->>>>>> [tex] y^{2} [/tex] -2y =11 ->>>> [tex] y^{2} [/tex] -2y -11 = 0 . Aceasta este o ecuatie de gradul 2. deci vom folosi formulele acesteia.  Δ = b²-4ac.   √ = 4+44 , Δ =48  y1,2 = [tex]y1= \frac{-b+4 \sqrt{3} }{2a} [/tex] y2=[tex] \frac{-b-4 \sqrt{3} }{2a} [/tex]    y1 = [tex] \frac{2+4 \sqrt{3} }{2 } [/tex]    si y2 = [tex] \frac{2-4 \sqrt{3} }{2} [/tex]  y1 = 1+ 2√3  si y2 = 1 - 2√3 Deci C are 2 solutii si anume : C1(2, 1+2√3) si C2(2,  1 -2√3)