Răspuns :
Fie trapezul ABCD cu AB=CD si ADIIBC, Fie MN linia mijlocie cu MN=9mm.
Aria trapezului este S=54cm². Ducem inaltmea trapezului DP, cu DP⊥BC.
Stim ca
MN=(AD+BC)/2
Iar:
S=DP×(AD+BC)/2=DP×MN ⇒DP=S/MN=54/9=6cm
In ΔBDC, dreptunghiic in D (conform ipotezei) DP este inaltime
Atunci, confotm teoremei inaltimii:
DP²=BP×PC
Pe de alta parte, trapezul fiind isoscel, PC=(BC-AD)/2
Iar
BC=BP+PC Deci BC=BP+(BC-AD)/2 sau BP=BC-(BC-AD)/2=(BC+AD)/2
Deci BP=(BC+AD)/2. Dar:
MN=(BC+AD)/2
Atunci BP=MN
Iar PC=BC-BP=BC-MN
Inlocuim:
DP²=BP×PC=MN×(BC-MN)
DP²=MN×BC-MN²
BC=(DP²+MN²)/mn
BC=(6²+9²)/9=(36+81)/9=117/9=13cm
Din MN=(AD+BC)/2 obtinem:
2MN=AD+BC sau AD=2MN-BC
AD=2×9-13=18-13=5
AD=5cm
BC=13cm
Aria trapezului este S=54cm². Ducem inaltmea trapezului DP, cu DP⊥BC.
Stim ca
MN=(AD+BC)/2
Iar:
S=DP×(AD+BC)/2=DP×MN ⇒DP=S/MN=54/9=6cm
In ΔBDC, dreptunghiic in D (conform ipotezei) DP este inaltime
Atunci, confotm teoremei inaltimii:
DP²=BP×PC
Pe de alta parte, trapezul fiind isoscel, PC=(BC-AD)/2
Iar
BC=BP+PC Deci BC=BP+(BC-AD)/2 sau BP=BC-(BC-AD)/2=(BC+AD)/2
Deci BP=(BC+AD)/2. Dar:
MN=(BC+AD)/2
Atunci BP=MN
Iar PC=BC-BP=BC-MN
Inlocuim:
DP²=BP×PC=MN×(BC-MN)
DP²=MN×BC-MN²
BC=(DP²+MN²)/mn
BC=(6²+9²)/9=(36+81)/9=117/9=13cm
Din MN=(AD+BC)/2 obtinem:
2MN=AD+BC sau AD=2MN-BC
AD=2×9-13=18-13=5
AD=5cm
BC=13cm
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Ne dorim ca informațiile furnizate să vă fi fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne bucură, iar pentru acces rapid, adăugați-ne la favorite!